Eşti aici

Harunjen, la un pas de a fi demis

Epopeea procurorului general Eduard Harunjen pare să se fi apropiat de sfârșit. Parlamentul, prin votul comun al celor din blocul ACUM și PSRM, a decis că Harunjen trebuie să fie demis din funcție, ca urmare a neîndeplinire a unor criterii atunci când, în 2016, fiind interimar, a fost numit de majoritatea parlamentară controlată de PD, printr-un decret al președintelui de atunci al țării, Nicolae Timofti.

Cum era de așteptat, proiectul a provocat dezbateri aprinse între majoritatea parlamentară și opoziție referitor la demiterea procurorului general. Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a fost cu replica, întrebând cine și cui va servi următorul procuror general, însă Litvinenco, autorul proiectului, i-a răspuns scurt.
(Dumitru Diacov, deputat PD)
„Eu, sincer, am emoții în legătură cu ședința de astăzi. Și nu e vorba despre persoana concretă. Nu e idealul meu de procuror. Eu am așa o întrebare: cine o să fie procurorul viitor? Cui el va trebui să slujească, atunci când Parlamentul intervine, chiar dacă nu este prevăzut în lege?”.
 (Sergiu Litvinenco, deputat PAS)
„Cu siguranță, domnule Diacov, viitorul procuror general nu va sluji lui Plahotniuc, de asta să fiți siguri. Nu, el nu trebuie să servească nimănui, să fie independent față de toți politicienii”.
După luările de cuvânt, cei din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat au decis să părăsească sala de ședințe a Parlamentului.
Potrivit deputaților din cadrul majorității parlamentare, Eduard Harunjen nu a întrunit condițiile legale atunci când a fost numit în funcție în decembrie, 2016, deoarece, înainte de aceasta, el a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Harunjen a menționat în repetate rânduri că nu are motive să demisioneze, în pofida solicitărilor venite din partea președintelui și prim-ministrului. Igor Dodon a anunțat încă de ieri că va semna decretul de demitere a lui Harunjen din funcție.