Eşti aici

Înalta Curte: Dodon nu poate înainta o candidatură de premier

Președintele Igor Dodon nu poate înainta o candidatură a unui prim-ministru în lipsa unui președinte de Parlament ales, au decis judecătorii de la Curtea Constituțională, care astfel au răspuns unei sesizări depuse anterior de șeful statului.
SNCVideo: 05:05-05:27 (Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale)
„Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care-l convoacă presupune imposibilitatea președintelui de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru”.
Curtea a mai specificat că, pentru a înainta un candidat la funcția de Prim-ministru, Președintele Republicii Moldova trebuie să aibă, în primul rând, un partener de dialog instituțional în persoana spicherului, ca reprezentant al Parlamentului.
Într-o reacție pentru agenția de știri rusă TASS, Igor Dodon crede că doar alegerea președintelui Parlamentului, funcție la care socialiștii au înaintat-o repetat pe Zinaida Greceanîi, ar însemna ieșirea din criza politică. În caz contrar, spune șeful statului, se va ajunge la alegeri anticipate, care, din punctul lui de vedere, vor avea loc la toamnă.
Și cei din blocul „ACUM” au criticat decizia Curții Constituționale, care, în opinia lui Sergiu Litvinenco, deputat din partea PAS, nu face altceva decât „să scuipe în jurisprudența Curții”. Conform Constituției, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau a blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și, în termen de cel puțin 60 de zile, pot fi organizate alegeri anticipate.