Eşti aici

Întreprinderea municipală care a fost pusă pe brânci

De la profit de milioane, la pierderi. Așa poate fi descrisă situația din cadrul mai multor întreprinderi municipale și societăți pe acțiuni din Chișinău, care, pe parcursul ultimilor 10 ani, au ajuns în prag de faliment. Semnalul de alarmă a fost tras abia acum, iar prima pe listă este SA „Edilitate”, o întreprindere care avea grijă de construcția drumurilor din capitală și care, potrivit primarului interimar Ruslan Codreanu, este astăzi pe brânci.
SNCVideo M2U971: 01:30-01:56 (Ruslan Codreanu, primar general interimar)
„Una din întreprinderile-forță a municipiului Chișinău, una din întreprinderile care, pe vremuri, avea mii de angajați, utilaje și care a construit sute de kilometri în orașul Chișinău, astăzi este în prag de faliment. Cum s-a ajuns aici? De ce, în 2006, având venit de zece milioane, iar în 2016 – minus cinci milioane, trebuie să vedem”.
E greu de explicat cum s-a ajuns până aici, spune Eugenia Ciumac, șefa Direcției management financiar din cadrul Primăriei, care spune că toate schemele de câștigare a licitațiilor se făceau pe sub masă, iar câștigătorii, uneori, nici lopeți nu aveau în dotare.
SNCVideo M2U972: 06:26-07:00 (Eugenia Ciumac, șefă Direcția Management Financiar)
„Este chiar inexplicabil cum o societate pe acțiuni care are și specialiști de performanță, și carieră care produce pietriș, și uzină care produce asfalt să fie nevoită să lucreze la subantreprenoriat. Alți agenți economici care, mi-e rușine să zic, în cazul în care câștigau licitații, dețineau în bilanț doar trei lopeți”.
Codreanu dă vina pe fosta administrație pentru situația creată și spune că nu este o singură persoană implicată, ci mai multe, inclusiv cei care au activat în Direcția Transport.
SNCVideo M2U987: 01:26-01:43 (Ruslan Codreanu, primar general interimar)
„Dar nu este o singură persoană, cu siguranță. Undeva este și interesul Consiliului, undeva este și interesul acelor care au fost și la Direcția Transport. Mai pe scurt, este de lucru pentru organele abilitate pe acest caz, ca să vadă de ce și cum s-a ajuns în situația respectivă”.
SA Edilitate face parte din cele 56 de întreprinderi și 10 societăți pe acțiuni care aparțin Primăriei Chișinău. În prezent, cu un număr aproape de două ori mai mic de angajați decât acum 15 ani, un muncitor din cadrul întreprinderii câștigă în jur de 5.000 de lei.