Eşti aici

Invalidarea alegerilor din Chișinău, examinată la CEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început examinarea dosarului depus de liderul Platformei DA, Andrei Năstase în care acesta precizează că i-a fost încălcat dreptul la exprimare, atunci când instanța de judecată a decis să nu valideze rezultatele alegerilor din Chișinău, pe motiv că s-a adresat alegătorilor pe Facebook.
Astfel, pentru a face lumină în acest caz, CtEDO a solicitat explicații de la Guvernul Moldovei, chiar dacă acesta este reprezentat deja de o altă guvernare și nu de cea în timpul căreia fuseseră anulate rezultatele alegerilor.
Chiar și așa, Executivul nostru trebuie să ofere un răspuns în acest sens până la 8 octombrie.
Amintim că la 19 iunie 2018, Judecătoria Chișinău a declarat invalide rezultatele scrutinului din 3 mai 2018 pentru alegerea primarului de Chișinău, argumentul de bază fiind un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook în ziua alegerilor în care acesta le cere oamenilor să iasă la vot, fără însă a le sugera și pe cine să aleagă.
Între timp, Andrei Năstase, în prezent viceprim-ministru și ministru de Interne, este văzut de multă lume ca fiind candidatul potrivit al Blocului ACUM pentru Chișinău, la alegerile generale locale din toamna asta, mai exact 20 octombrie.