Eşti aici

Italia: Salvini, fost ministru, trimis în judecată

Fostul ministru de Interne al Italiei și unul dintre cei mai în vogă politicieni ai momentului din peninsulă, Matteo Salvini, a fost trimis în judecată pentru presupusa „răpire de migranți”.

Senatorii italieni au votat pentru a-l inculpa pe liderul partidului de extremă dreapta, Liga. Cazul datează dintr-un incident petrecut în iulie, anul trecut, când 131 de migranți au fost împiedicați să debarce într-un port italian timp de aproape o săptămână. La acea vreme, Salvini făcea eforturi pentru închiderea porturilor către migranți.

În cazul unui proces, el riscă 15 ani de închisoare. În iulie, 2019, ziua în care au murit într-un naufragiu 110 persoane, în largul Libiei, nava militară Gregoretti a luat la bord 140 de migranţi, plecaţi de pe coastele libiene cu câteva zile mai înainte în ambarcaţiuni şi salvaţi de Paza de Coastă italiană.

Unii migranţi au fost evacuaţi din motive medicale, însă alţi 116 au rămas pe navă timp de aproape o săptămână, din cauza lipsei autorizării de a debarca a lui Salvini.