Eşti aici

Judecătorii își apără salariile bune

În timp ce sute de mii de moldoveni sunt plecați peste hotare pentru a-și întreține familiile, iar o mare parte a celor rămași acasă trăiesc la limită, astăzi am aflat că și judecătorii noștri o duc rău, motiv din care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege a salarizării din sistemul bugetar.
Potrivit CSM, această decizie a fost luată pentru că judecătorii, unii dintre cei mai bine plătiți bugetari în prezent, vor primi la sfârșit de an un salariu cu aproape 1.700 de lei mai mic.
„Opinia judecătorilor este să fie menținută legea noastră specială, una ce are incluse premii și ajutoare sociale. Or, noua hotărâre a Guvernului prevede tăierea acestora”, a spus magistrata Nina Cernat.
Mai mult, magistrații nu sunt mulțumiți nici de indexarea salariilor propusă de Executiv, afirmând că „pensia este calculată din leafa de bază, nu din indexări”.
În replică, cei de la Ministerul Finanțelor spun că nu vor avea diminuări de salarii angajații domeniului justiției. E adevarat, nu vor avea nici majorări la această etapă, dar dacă continuăm cu sistemul vechi, probabil nici salariile pe care le primesc acum, societatea nu va fi în stare să le adune din contribuții și să le plătească justiției. Nu putem rămânea nicicum la legea lor “specială”. Or, aceasta dă peste cap reforma”, au spus ferm cei de la Finanțe.
Precizăm că tot în ședința de azi a CSM-ului, cinci judecători și-au dat demisia. Iar unul și-a retras-o pe ultima sută de metri. Deși initial s-a crezut că aceste plecări sunt legate de legea majorării salariilor bugetarilor de la 20 până la 90%, favorizați fiind cei din domeniile educației și culturii, acest lucru a fost infirmat.