Eşti aici

Legislația electorală discutată la Parlament

Prevederile legislației electorale, inclusiv nevoia reglementării agitației electorale online, precum și proporționalitatea sancțiunilor aplicate în cazul alegerilor locale noi în municipiul Chișinău au fost discutate la ședința de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități. Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, spre deosebire de alte state, oarecum, agitația electorală pe rețelele sociale, făcând referire la anularea rezultatelor alegerilor din capitală, este reglementată. Subiectul a ajuns în Parlament din cauza invalidării mandatului de primar al lui Andrei Năstase, acuzat că a făcut agitație pe Facebook în ziua scrutinului din 3 iunie.
SNCVideo Parlament10:11:30: 04:19-04:53 (Alina Russu, președintele CEC)
„Potrivit reglementărilor din Republica Moldova, referitor la agitația electorală pe rețelele sociale, ele se consideră ca agitație electorală în mass-media scrisă și competența de examinare pe seama acestor metode de agitație electorală ține de instanța de judecată, ceea ce înseamnă că acest aspect, la noi, cumva este reglementat, doar că este mai complicat de urmărit răspândirea și toate aspectele ce țin de manipulare și noutăți false”.
La rândul lui, Pavel Postică, director de programe la Promo-Lex, a declarat că atribuțiile Comisiei Electorale Centrale trebuie extinse, mai ales în urma scrutinului pentru alegerea primarului general al capitalei din acest an.
SNCVideo Parlament10:26:30: 00:15-00:41 (Pavel Postică, Promo-Lex)
„Comisia ar trebui să-și extindă un pic prerogativele și, cel puțin, să ia în calcul adresările Curții Constituționale care au fost formulate în 2016, pentru a înlătura acele restanțe în executare acelor adresări. Ele nu sunt foarte complicate, dar sunt principiale pentru procesul electoral și eu cred că ar fi un pas bun pentru Parlament”.
Totodată, acesta optează pentru abolirea interzicerii de a face agitație electorală în ziua alegerilor, excluzând secția de vot și spațiul adiacent.
Potrivit informațiilor, din 1999 până în prezent au fost înregistrate 33 de anulări ale alegerilor locale, motivele fiind diferite: de la devastarea secțiilor de vot până la agitații electorale în ziua alegerilor.