Eşti aici

Lista dosarelor pretinse politice, făcută publică

Oficial. La numai o zi după anunțul Procurorul General, Alexandr Stoianoglo cu referire la crearea un grup din șase magistrați care urmează să evalueze dosare cele 38 de dosare pretins politice, intentate pe timpul regimului Plahotniuc, ziarulnational.md a făcut publică această listă.

Potrivit informațiilor oferite de sursa dată, printre cauzele penale care vor fi cercetate se numără și cele ale politicienilor Chiril Lucinschi, Iurie Bolboceanu, oamenilor de afaceri Sergiu Cosovan și Valentin Eșanu, avocaților Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi, dar și cel care viza protestul Blocului ACUM, cu interceptările și filările ilegale, inclusiv ale jurnaliștilor.

Amintim că miercuri, Alexandr Stoianoglo a anunțat într-o ieșire la presă că din această săptămână 38 de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și deschise pe motive politice urmează să fie evaluate.

„Am semnat o dispoziției prin care am dispus constituirea în cadrul PG a unui grup de control și monitorizare a unor cauze penale concrete, în sarcina căruia a fost pusă evaluarea concretă a 38 de dosare penale pretins instrumentate pe motive politice. Astfel, din această săptămână, grupul format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoartele pe marginea fiecărei cauze penale inclusă în listă.”

De asemenea, Alexandr Stoianoglo a menționat că în cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, vor fi luate măsurile legale în consecință.