Eşti aici

Lukașenko: Dacă Belarusul cade, următoarea e Rusia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă regimul său cade, Rusia va urma, după o lună de proteste fără precedent împotriva realegerii sale, despre care el spune că sunt susţinute de Occident.

După ce, în timpul campaniei electorale, a acuzat Rusia că încearcă să-l înlăture din cauza refuzului său de a se supune ambiţiilor Moscovei, Lukaşenko s-a răzgândit și pledează pentru o susţinere rusă în contextul unei mobilizări fără precedent a protestatarilor de la venirea sa la putere, în 1994.

„Ceea ce mă ține foarte mult este că, pentru că și voi probabil știți, dacă Lukașenko cade, s-ar prăbuși întreg sistemul. Nu știu cine ar susține asta, dar ar fi foarte greu.”

Lukaşenko a acuzat în mod repetat opoziţia că provoacă tulburări şi plănuieşte să-l răstoarne cu ajutor străin. Observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu respectă principiile democratice.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a tolerat puţin disidenţa în cei 26 de ani la putere în fosta republică sovietică de aproximativ 9,5 milioane de locuitori din Europa de Est.