Eşti aici

Maia Sandu: „ Așteptăm vești bune de la UE”

În luna septembrie, în Moldova va veni o misiune a Uniunii Europene cu care reprezentanții Guvernului vor discuta, inclusiv, un program extins de asistență din partea UE pentru administrațiile publice locale din țară. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. Potrivit ei, actualmente, se discută deja despre o asistență pentru câteva localități din țară, însă Guvernul își dorește extinderea acesteia.
 (Maia Sandu, prim-ministru)
„Noi am optat pentru diversificarea modului de asistență care să fie implementată de Guvern, dar ne dorim să existe și asistență care se alocă direct administrației publice locale, pentru că doar așa poate crește independența administrației publice locale. Mă bucur că acum discutăm la modul concret și practic anumite proiecte care vor veni pentru câteva localități și discutăm un program mult mai mare pentru sprijin direct localităților. În septembrie sper să avem mai multe detalii și să putem să anunțăm o veste bună pentru toate localitățile din țară”.
Potrivit ei, un asemenea proiect se negociază pentru câteva localități din Republica Moldova, însă Guvernul încearcă să convingă Uniunea Europeană ca acest proiect să se extindă asupra unui număr mai mare de localități și să fie implementat deja din anul 2020.
Amintim, în cadrul ultimei sale vizite la Bruxelles, Moldova a semnat trei acorduri de finanțare. Unul dintre acorduri presupune sprijin pentru două localități din Republica Moldova – Cahul și Ungheni. Banii vor fi cheltuiți la nivel local în modul în care au fost planificați. Alte două granturi vor fi folosite pentru lupta împotriva corupției și pentru implementarea Acordului de Asociere. Șefa executivului nu exclude că ar putea solicita și un împrumut de la Guvernul României și afirmă că este puțin probabilă renegocierea acordului cu Fondul Monetar Internațional.