Eşti aici

Ministerul Apărării: Armata nu se implică în criză

Ministerul Apărării al Republicii Moldova declară că Armata Națională „își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice” de la Chișinău.
Ministerul citează Constituția care prevede că „Forțele Armate sunt subordonate exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independentei și a unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale”.
De asemenea, Ministerul declară că „atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale. (...) Pentru a reduce riscul unei escaladări, conform regulamentelor interne aplicabile în situații speciale, accesul în toate unitățile militare și instituțiile Ministerului Apărării sunt interzise pentru oricine în afara personalului instituției, pe termen limitat, în funcție de evoluția situației”, se mai arată în comunicat.
Menționăm că sâmbătă deputații Blocului ACUM și ai PSRM au votat pentru numirea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și instituirea unui Guvern în frunte cu Maia Sandu. A doua zi, Curtea Constituțională a decis în privința suspendării din funcție a președintelui Igor Dodon, iar Pavel Filip, considerat prim-ministru în exercițiu de către PD a semnat în calitate de președinte interimar decretul privind declanșarea alegerilor anticipate pe 6 septembrie.