Eşti aici

Moldova a încălcat drepturile dascălilor turci

Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor turci care au fost expulzați de pe teritoriul țării noastre în septembrie 2018. La această concluzie a ajuns Curtea Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căreia, statul nostru va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cele șapte persoane.
În fața Curții, reclamanții au declarat că au fost reținuți ilegal în dimineața zilei de 6 septembrie și că au fost predați ilegal autorităților turcești. De partea cealaltă, Guvernul de la Chișinău, deși a recunoscut că cetățenii străini au fost reținuți, a declarat în fața Curții că acest lucru a fost justificat, iar reclamanții nu s-au opus expulzării în țara lor de origine.
Totuși, Curtea notează că, în cererile de azil, aceștia și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Tucia, lucru neglijat de autoritățile noastre.
Amintim că după reținerea celor șapte cetățeni turci, SIS declara că s-a ajuns la arestatrea și expulzarea lor, pentru că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.