Eşti aici

Moldovenii vor putea alege unde să depună banii pentru pensii

Moldovenii își vor putea crea pensii facultative, din economiile individuale. Legislativul de la Chișinău a aprobat în lectură finală un proiect de lege în acest sens. Proiectul prevede că doritorii își vor putea crea un fond la care să contribuie, din venitul lunar net, și de care să beneficieze atunci când ating vârsta de pensionare.

Potrivit autorităților, spre deosebire de pensiile private obligatorii, sistemul pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcţie de vârstă sau mărimea contribuţiei. Salariații pot contribui voluntar în fondul la care aleg să adere, iar angajatorul poate propune acestora un plan de pensii facultative, achitând contribuțiile. Toate activele fondului de pensii trebuie păstrate într-o societate de investiții, inclusiv bancă, ce urmează să aibă calitatea de depozitar.

Legea va intra în vigoare după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Ulterior, în trei ani, Guvernul va elabora și prezenta Parlamentului legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor facultative.