Eşti aici

Năstase, dezvăluiri despre căderea Guvernului Maia Sandu

Dacă Maia Sandu ar fi ascultat și de cei din jur, respectiv nu și-ar fi asumat angajarea răspunderii Guvernului pe Legea cu privire la Procuratură, poate că astăzi lidera PAS ar mai fi condus Executivul de la Chișinău. Declarația îi aparține președintelui Partidului Platforma DA, Andrei Năstase și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul nostru de televiziune.

„Eu am spus, vor vota demiterea. Haideți să căutăm soluții, să retragem asumarea și s-o introducem în Parlament și să îi lăsăm pe socialiști să decidă, votează sau nu. Și atunci ar fi existat o hârtie de turnesol. Nu era nevoie să cadă Guvernul ca să ne dăm seama că socialiștii nu vor asumare de răspundere.”

Mai mult, Andrei Năstase a spus că nici partenerii externi nu au acceptat acea asumare, lucru pe care Maia Sandu l-a știut foarte bine.

„O spun cu toată responsabilitatea, partenerii noștri externi nu au acceptat actul de asumare ca modalitate de rezolvare a problemei. Asta din discuțiile cu ei, în care am găsit multă dezamăgire și asta a fost exprimată și în spațiul public.”

Amintim că pe 6 noiembrie 2019, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate a anunțat că rezultatele concursului pentru funcția de procuror general vor fi anulate pentru că un candidat ar fi fost favorizat. Ulterior, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea prin votarea unor modificări la Legea Procuraturii, respectiv premierul urma să propună Consiliului Superior al Procurorilor doi candidați la funcția de procuror general.

Decizia Cabinetului Sandu a trezit nemulțumirea socialiștilor, care au înaintat o moțiune de cenzură împotriva precedentului Executiv, iar pe 12 noiembrie 2019, cu voturile deputaților PSRM și PD, Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis.