Eşti aici

PD vrea ca judecătorii să fie aleși de cetățeni

Partidul Democrat propune ca judecătorii din Moldova să fie aleși direct de către cetățeni. Vladimir Plahotniuc a anunțat azi că PD va promova un proiect de lege care să prevadă alegerea în funcție a judecătorilor direct de cetățeni.
Potrivit lui, proiectul de lege elaborat urmează să fie dezbătut mai întâi cu societatea civilă și cu grupurile profesionale interesate, iar apoi să fie supus votului în Legislativ.
Vladimir Plahotniuc președintele PD 02.23 – 02.42 „Partidul Democrat a pregătit un proiect de hotărâre de Parlament pentru a însărcina Comisia juridică a Legislativului de a elabora un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie alesi direct de către popor”.
Vladimir Plahotniuc mai spune în același context că în domeniul liberatății justiției s-a făcut mult mai mult în ultimii doi ani, adică de cînd puterea aparține în totalitate PD, decît pînă atunci.
Vladimir Plahotniuc președintele PD 01.37 – 02.21  „Analiza prezentată de colegii din Guvern arată că, în ultimii doi ani, în acest domeniu noi am făcut mai multe reforme decât în toate guvernările precedente, inclusiv s-au facut reformele convenite cu partenerii noștri externi. Reformele, pe care le-am facut în acest domeniu au avut menirea să întărească independența justiției, să facă ca judecătorii să lucreze pentru cetățeni, iar controlul numirii judecătorilor să fie în mâinile poporului, nu ale politicienilor. Cu toate acestea, persistă încă percepția legată de lipsa de independență a justiției și că diferite grupuri de interese ar interveni în activitatea justiției”.
Pentru ca ideea lui Vladimir Plahotniuc să devină lege, mai e cale lungă, căci pentru ca judecătorii să fie aleși de cetățeni e nevoie de modificarea Constituției, iar asta presupune foarte multe căi legale și juridice de parcurs.