Eşti aici

Pedeapsa lui Filat, redusă

Pedeapsa lui Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de pușcărie, va fi redusă, declară avocatul acestuia, care face referire la o decizie în acest sens a Judecătoriei Ciocana. Potrivit celor de la realitatea.md, pedeapsa fostului premier va fi redusă cu 685 de zile, adică cu circa un an și nouă luni, pedeapsa lui urmând să fie de 7 ani și o lună, în condițiile în care a executat deja aproape patru ani de închisoare.
Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești. Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate și siguranță, dar și de încălcarea dreptului la viață privată. La 15 octombrie, 2019, Vladimir Filat va împlini patru ani de când este află în detenție.
Codul de Procedură Penală mai prevede că ex-premierul ar avea dreptul să depună o cerere pentru eliberarea înainte de termen, odată ce a ispășit două treimi din pedeapsă.
Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Filat povestea recent într-un interviu că Vladimir Plahotniuc i-a promis că-l eliberează dacă-și recunoaște vina, însă Filat a refuzat.