Eşti aici

Pragul electoral de accedere în Parlament, mai mic

Veste bună pentru partidele politice mici și pentru candidații independenți din Moldova. Pragul electoral de accedere în Parlament ar putea fi de 4%, pentru formațiunele politice, de 6%, pentru blocurile electorale și de 1%, pentru candidații independeți. 
La această concluzie au ajuns participanții la audierile publice asupra proiectului cu privire la anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid.
Astfel, potrivit acestora, coborârea pragului electoral este o măsură necesară. Or, în raport cu statele europene, Moldova are unul dintre cele mai antidemocratice praguri de accedere în Legislativ.
Tototdată, mai susțin participanții la această audiere publică, o scăderea a pragului electoral de la 6% la 4% ar fi un stimulent pentru partidele extraparlamentare și candidații independenți, care doresc să se implice în viața politică a țării, respectiv ar face Parlamentul mult mai reprezentativ.
În aceste condiții, cei implicați în aceaste propuneri speră că propunerile lor vor fi materializate printr-un vot în plenul actualului Legislativ.