Eşti aici

Președintele a anulat decretul semnat de Filip

Președintele țării Igor Dodon a anulat astăzi decretul din 9 iunie al lui Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și numirea alegerilor parlamentare anticipate la 6 septembrie, 2019. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de șeful statului, la două zile după ce Filip a fost numit interimar de Curtea Constituțională și a semnat acel decret.
SNCVideo M2U230: 08:40-09:04 (Igor Dodon, șeful statului)
„Decretul semnat de domnul Filip privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate din 6 septembrie nu corespunde normei constituționale. De aceea, astăzi am semnat decretul de anulare a acestor decizii ale domnului prim-ministru în exercițiu”.
Dodon a mai anunțat că, împreună cu guvernul, solicită Băncii Naționale să monitorizeze toate transferurile financiare, întrucât, potrivit unor surse ale sale, s-ar încerca scoaterea masivă a unor sume de bani din țară.
SNCVideo M2U230: 05:20-05:40 + 05:55-06:13 (Igor Dodon, șeful statului)
„Solicităm Băncii Naționale a Moldovei și Serviciului Spălare a Banilor din cadrul Guvernului să informeze zilnic Consiliul Suprem de Securitate despre toate fluxurile de mijloace financiare, conform legislației în vigoare. În adresa Consiliului de Securitate, în adresa Președinției survin informații că cei care au pierdut guvernarea urmează, în timp scurt, să devin istorie sau, o parte din ei, opoziție parlamentară, în regim de urgență, scot mijloace bănești din Republica Moldova”.
Dodon a mai anunțat că atât guvernul Maiei Sandu, cât și Parlamentul se vor adresa direct companiei Kroll pentru a afla detalii despre investigațiile furtului din sistemul bancar. Membrii Consiliului Suprem de Securitate, cu excepția lui Harunjen și Armașu, care nu au venit la ședință, au criticat și deciziile Curții Constituționale, care, potrivit lor, sunt arbitare și atentează la securitatea națională a țării.