Eşti aici

Saakașvili, gata să vină la Chișinău

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, este gata să vină la Chișinău, împreună cu echipa sa, pentru a oferi expertiză Guvernului Maia Sandu în implementarea reformelor. Declarația a fost făcută aseară, în cadul unei intervenții pe care fostul guvernator al regiunii Odessa a avut-o la postul TV8.
SNCVideo: 20:55-21:09 (Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei)
„Sigur că suntem gata. Doar fluierați și noi, zi și noapte, vom ajuta, inclusiv cu experiența și greșelile noastre, pentru că la voi trebuie să fie mai bine decât am făcut-o noi”.
Saakașvili spune că sfârșitul Partidului Democrat este aproape, iar președintele acestuia, Vladimir Plahotniuc, nu se va putea împotrivi deciziilor luate de Occident.
SNCVideo: 18:19-18:44 (Mihail Saakașvili, fost președinte al Georgiei)
„Vă asigur, Plahotniuc nu va merge împotriva voinței europenilor, americanilor și, în general, împotriva Occidentului, pentru că, în primul rând, o bună parte din banii săi e acolo, băncile sunt acolo, listele negre îl așteaptă acolo. De asta, acum, el fie va merge spre cedarea democrației în mâinile poporului sau, sfatul meu, să-l băgați repede la pușcărie, pentru că acești oameni trebuie să stea în pușcărie”.
Mihai Saakașvili a fost președinte al Georgiei în perioada 2004-2013, fiind lăudat pentru reformele sale în Ministerul de Interne și domeniul justiției. Saakaşvili a obținut cetățenia ucraineană în 2015, iar Petro Poroşenko l-a numit tot atunci guvernator al regiunii Odesa. Ulterior, Saakașvili a intrat în conflict, rămânând, în 2017, fără cetățenie ucraineană. În 2018, Saakașvili, devenit apatrid, a fost reținut la Kiev, după care a fost deportat în Polonia. La scurt timp după victoria în alegerile prezidențiale, Zelenski i-a redat cetățenia.