Eşti aici

Scade numărul studenților înmatriculați în Moldova

Anul 2019 nu vine cu vești bune pentru universitățile din țara noastră, mai ales pentru cele din sectorul de stat. Numărul studenților înmatriculați la universitățile din Moldova a scăzut cu încă 5.000 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată o statistică de început de an a celor de la IDIS Viitorul. Trendul este într-o cădere liberă de peste 12 ani: de la 128.000 de studenți la puțin peste 60.000, cât sunt în prezent.
Cele mai afectate sunt universitățile de stat, care, în urma unor concurențe distructive, a ridicării sumei contractului pe care studenții sunt obligați să-l plătească, au pierdut teren în fața instituțiilor private, care înregistrează un număr constant de studenți în ultimii ani.
Cauzele acestor scăderi dramatice sunt multiple, afirmă cei de la IDIS Viitorul, care le-au pus pe seama plecărilor masive peste hotare ale părinților și, prin urmare, a unificării familiei în străinătate, a înăspririi condițiilor de admitere și susținere a examenului de bacalaureat și, nu mai puțin important, lipsa unor perspective clare de angajare după finalizarea studiilor.
În final, același raport stipulează că acest exod de studenți a scos în vileag criza sistemului educațional, care până mai ieri nu se vedea din cauza bugetelor enorme provocate de explozia de studenți în perioada 1997-2008.