Eşti aici

Singura țară în care pedeapsa cu moartea nu a fost abolită

Belarus este singura ţară din Europa care nu a abolit pedeapsa capitală. Începând cu 1991, circa 300 de condamnări la moarte au fost puse în aplicare în fosta republică sovietică, relatează Europa Liberă.
Condusă de 25 de ani de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, Belarus rămâne unicul stat european în care pedeapsa capitală nu a fost abolită, în ciuda presiunii comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului.
Cea mai recentă execuţie a avut loc în luna ianuarie. Bărbatul a fost condamnat la moarte pentru uciderea a două femei. Execuţiile au loc prin împuşcare în cap. După aplicarea pedepsei, trupul condamnatului nu este oferit rudelor, iar locul urmează să fie îngropat este considerat secret de stat.
În 1996, autorităţile belaruse au organizat un referendum privind pedeapsa capitală. Potrivit datelor oficiale, 80% dintre votanţi au fost de acord cu menţinerea pedepsei cu moartea.
Până în 2017, 142 de ţări au abolit pedeapsa cu moartea prin lege sau în practică, rămânând astfel 56 de ţări care încă aplică pedeapsa capitală.
Conform Amnesty International, aproximativ 84% din totalul execuţiilor înregistrate în 2017 au avut loc în Iran, Arabia Saudită, Irak şi Pakistan. În cazul Chinei, numerele exacte nu sunt cunoscute întrucât acestea sunt secrete de stat.