Eşti aici

SUA recunosc legitimitatea Parlamentului nostru

„Toate forțele politice din Republica Moldova trebuie să depășească criza politică actuală prin dialog, acționând în baza Constituției Republicii Moldova și a respectării principiilor democratice și a statului de drept. Aceasta este reacția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa cu privire la ultimele evenimente politice de la Chișinău, emisă prin vocea președintelui său, Miroslav Lajcak, care a mai adăugat că partidele politice trebuie să continue calea europeană a țării.
În schimb, de la Washington, reacția a fost una mai clară. Departamentul de Stat al SUA a recunoscut alegerile parlamentare din 24 februarie ca fiind libere și corecte, adăugând că „voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec”. Cu alte cuvinte, SUA considera că Parlamentul este legitim și nu e nevoie de noi alegeri.
Ieri, într-o declarație comună, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, și Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate a UE, Uniunea Europeană au recunoscut crearea noii majorități parlamentare și noul Guvern în frunte cu Maia Sandu, declarând că UE „este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic de la Chișinău, în baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale din Acordul de Asociere”.