Eşti aici

Ucraina renunță la tratatul de prietenie cu Rusia

Parlamentul ucrainean a decis astăzi să denunțe Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Rusia. Proiectul de lege, propus încă din septembrie de Poroșenko, a fost susținut de 277de deputați ai Radei Supreme de la Kiev.
Ucraina va notifica Federaţia Rusă cu privire la încetarea prelungirii acordului cu începere de la 1 aprilie, 2019, care scutește Ucraina de orice obligații privind îndeplinirea acestuia și nu afectează drepturile acesteia, conform textului proiectului de lege.
Aleșii poporului de la Kiev justifică decizia luată prin faptul că agresiunea rusă a provocat încălcarea majorității prevederilor tratatului, în pofida plângerilor Ucrainei.
Rusia și Ucraina au semnat Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat în mai, 1997. Documentul, care a intrat în vigoare în aprilie 1999, a fost prelungit automat pentru perioade de zece ani, în condiția ca părțile să nu se opună. Documentul consacra parteneriatul strategic dintre cele două țări și recunoașterea reciprocă a frontierelor celor două state.