Eşti aici

UE promite deblocarea asistenței macrofinanciare

Prima tranșă din cele 100 de milioane de euro promise de UE pentru Republica Moldova ar putea ajunge la Chișinău în următoarele luni, afirmă o delegație a Parlamentului European, aflată astăzi la Chișinău, în urma unor discuții pe care le-a avut cu oficiali de prim rang din țara noastră, dar și cu reprezentanții opoziției, reprezentată de Partidul Democrat.
Heidi Hautala, vicepreședinte al Parlamentului European, dar și Siegfried Mureșan, ambii membrii ai delegației, sunt destul de optimiști în această privință, iar cauza pentru care banii nu au ajuns până acum, spun ei, este lipsa progreselor în sectorul reformelor promise de fosta guvernare.
 (Siegfried Mureșan, deputat în PE)
„Noi am spus dintotdeauna că acești bani sunt la dispoziția Republicii Moldova și, îndată ce condițiile vor fi îndeplinite, banii vor veni în Republica Moldova. Condițiile au fost clare, au fost transparente și nu au fost îndeplinite anterior. Astăzi, în discuțiile cu prim-ministrul Maia Sandu, am văzut deschidere de implementare a acestor condiționalități. Suntem încrezători că dacă guvernul va fi lăsat să-și facă treaba, prima tranșă din această sută de milioane de euro va veni în următoarele luni. Și fac o predicție: dacă guvernul anterior, în trei ani, n-a reușit să absoarbă nicio parte din acea sută de milioane, acest guvern, dacă va fi lăsat să-și facă treaba, o va debloca într-un an”.
Delegația UE a mai adăugat că Moldova are nevoie de reforme în sectorul justiției, de depolitizarea instituțiilor, de o mass-media pluralistă și de o reformă electorală în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.