Eşti aici

UE: Sau reforme sau zero finanţări

Moldova a înregistrat anul trecut puține progrese în domenii cruciale. Acestea sunt justiția, combaterea corupției, libertatea mass-mediei și transparența sectorului bancar. Concluzia aparține şefului delegației Uniunii Europene la Chișinău care a prezentat astăzi „Raportul de Progres al Moldovei în cadrul Politicii Europene de Vecinătate 2014”.
 
Dacă situația nu va fi schimbată, Chișinăul riscă să piardă noi tranșe din sursele de finanțare pe care le-a planificat Uniunea Europeană pentru susținerea reformelor din țara noastră, zice Pirkka Tapiola.
 
În privința democrației durabile și a respectării drepturilor omului, Moldova nu a înregistrat un progres la fel de bun ca în anii precedenți. Nu-s progrese nici în domeniul finanțării mass-media și transparenței proprietății media. Multe entități sunt concentrate și supuse interferențelor politice. Stabilitatea macro-economică și costul sistemului bancar sunt la fel de îngrijorătoare.
 
Șeful misiunii UE este convins că Moldova are fonduri pentru a se dezvolta, dar acestea pot fi valorificate doar dacă se va începe o luptă adevărată cu economia tenebră. 
 
Cât privește perspectivele Chișinăului de a depune în viitorul apropiat cerere pentru a deveni stat candidat la aderare, Tapiola a evitat să dea un răspuns concret, spunînd că dacă Acordul de Asociere va fi implementat cu adevărat, Moldova va fi mai aproape de UE. Detalii în materialul video.