Eşti aici

Ultima zi de înregistrare a alegătorilor din diasporă

Astăzi a fost ultima zi în care cetățenii moldoveni cu drept de vot din diasporă au putut să se înregistreze prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, 2019. Datele înregistrării prealabile vor fi luate în considerație la stabilirea numărului de secții de votare ce vor fi deschise peste hotarele țării.
În jur de 20 de mii de moldoveni s-au înregistrat prealabil până acum, potrivit informațiilor de pe pagina web alegator.md.
Cei mai mulți cetățeni cu drept din vot din afara țării s-au înregistrat în circumscripția 50, Europa de Vest, urmată de circumscripția Canada și SUA și Rusia. După numărul de înregistrări, conduce Italia cu 4208 de înscrieri, urmată de Regatul Unit, România, Germania, Franța și Irlanda.
Un aspect important de menționat este că înregistrarea prealabilă nu presupune în niciun caz excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliul.
Anterior, mai multe partide, în special cele din opoziție, au înaintat o petiție online către Guvern, prin care cer sporirea numărului secțiilor de votare din diasporă, pentru a evita situația de la alegerile prezidențiale din 2016, atunci când peste 20.000 de moldoveni cu drept de vot nu au putut să-și exercite acest drept.