Eşti aici

Ultimatumul Maiei Sandu pentru justiție

Consiliul Superior al Magistraturii are la dispoziție două săptămâni pentru a analiza deciziile abuzive care au fost luate de judecători în ultima perioadă și a începe să-i penalizeze pe magistrații care se fac vinovați de abuzuri. Ultimatumul a fost înaintat astăzi de prim-ministrul Maia Sandu, care a ținut un discurs la începutul ședinței CSM.
(Maia Sandu, prim-ministru)
„Toți cei care au comis, au luat decizii ilegale, și acest lucru se știe, trebuie să fie sancționați, trebuie să fie eliminați din sistem. Deci, dvs. Trebuie să începeți adevărata curățarea a sistemului judecătoresc. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă că oamenii care au luat decizii ilegale să plece și oamenii care sunt onești, judecători onești și corecți, să fie promovați în funcții”.
Maia Sandu nu crede că vizita sa ar pune presiune pe noii judecători, ci, din contra, i-ar motiva să se apuce de treabă.
 (Maia Sandu, prim-ministru)
„Cred că noi avem probleme majore în justiție și nu trebuie să ne mai ascundem după motive inventate. Cred că trebuie să facem ordine în justiție”.
Prim-ministrul le-a amintit magistraților că lipsa progresului în reforma justiției și combaterea corupției este impedimentul principal din cauza căruia Moldova nu poate să obțină asistență financiară din partea Uniunii Europene.