Eşti aici

Un nou director la SIS

Alexnadru Esaulenco este noul director al Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei. Cu votul a 59 de deputați, Esaulenco, care a fost director-adjunct până acum, îl succede astfel pe Vasile Botnari, cel care a fost demis pe 8 iunie de actuala majoritate parlamentară, pe fondul acuzațiilor legate de colaborările cu Partidul Democrat.
Esaulenco a depus jurământul în plenul Parlamentului.
Noul director de la SIS spune că instituția va avea ca obiectiv înlăturarea tuturor riscurilor ce țin de securitatea națională, inclusiv cele ale unui război hibrid.
 (Alexandru Esaulenco, noul director al SIS)
„Serviciul de Informații și Securitate are ca prioritate identificarea și gestionarea corectă a riscurilor care atentează la securitatea națională. Evident, elementele unui război hibrid se cristalizează pe teritoriul Republicii Moldova, dar serviciul are ca scop și prioritate gestionarea inteligentă a acestor riscuri care ar putea afecta securitatea națională”.
Chiar dacă a fost numit adjunct al lui Botnari în perioada guvernării PD, Esaulenco spune că nu are nimic de-a face cu asta, iar dacă va fi demonstrată orice legătură a sa cu Partidul Democrat, el își va da demisia.
 (Alexandru Esaulenco, noul director al SIS)
„Nici în perioada când am fost numit în calitate de director al SIS n-am fost ales pe criteriul politic, nici acum nu sunt propus în calitate de candidat la șefia SIS pe criteriu politic. Declar cu toată responsabilitatea, în caz că vor fi identificate careva interferențe între personaliatea mea și PD, eu sunt gata să depun demisia”.
Potrivit unui proiect votat în prima lectură de Parlament, săptămâna trecută, Serviciul de Informații și Securitate va reveni în subordinea președintelui Igor Dodon, după ce, în 2016, majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat a decis retragerea acestei prerogative șefului statului, trecând instituția în subordinea Parlamentului, adică a PD.