Nicu Popescu: A fost luată această decizie de a concentra interacțiunea cu Rusia printr-un număr mai limitat de persoane
Decizia de reducere a personalului diplomatic al Federației Ruse la Chișinău vine ca urmare a faptului că o parte dintre aceștia se ocupau de spionaj, tentative de destabilizare, ingerințe în afacerile interne, susține ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Deschide.md.
„A fost luată această decizie de a concentra interacțiunea cu Rusia printr-un număr mai limitat de persoane și speranța noastră e că cei rămași vor fi diplomați care lucrează pentru menținerea unui dialog diplomatic” a declarat Nicu Popescu, care a amintit despre acțiuni similare întreprinse și de alte state în contextul războiului din Ucraina.
Șeful diplomației de la Chișinău, care a subliniat că decizia de reducere a personalului diplomatic rus, a fost una suverană, luată în interiorul R. Moldova, a vorbit despre politicile lipsite de respect ale Federației Ruse în raport cu țara noastră pe parcursul ultimelor trei decenii.
„Pe parcursul ultimelor trei decenii am asistat la acest sprijin deschis pentru separatismul transnistrean, menținerea ilegală a trupelor ruse, embargouri, suspendarea de către Rusia față de R. Moldova a acordului de liber schimb în cadrul CSI. Deci, există această lungă istorie de politici ostile, și aceste politici ostile și lipsite de respect s-au intensificat în ultimul timp” a declarat Nicu Popescu.
Menționăm că ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat în cadrul ședinței Guvernului de săptămâna trecută despre reducerea numărului de diplomați ruși în R. Moldova. Numărul funcțiilor diplomatice a fost redus la 10 persoane, iar al personalului tehnic – la 15. Astfel, 22 de diplomați și 23 de angajați pe poziții administrative și tehnice vor trebui să părăsească R. Moldova până pe 15 august.
În replică, autoritățile ruse, inclusiv ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, acuză autoritățile Rep. Moldova de rusofobie.
Ambasada Rusiei în Moldova a anunțat că va opri furnizarea de servicii consulare, începând cu 5 august.
Recent o investigație jurnalistică a arătat că pe acoperișurile celor două clădiri ale Ambasadei Ruse la Chișinău sunt amplasate 28 de sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, reprezentând o amenințare la adresa securității țării, potrivit experților.
E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și angajații NATO.