Nouă primării din Republica Moldova au început procesul de amalgamare voluntară, iar alte 60 și-au arătat interesul pentru această inițiativă

Nouă primării din Republica Moldova au început procesul de amalgamare voluntară, iar alte 60 și-au arătat interesul pentru această inițiativă. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al Guvernului, Andrei Strah, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune. Potrivit lui, acest proces va aduce beneficii semnificative localităților fuzionate.

ANDREI STRAH, secretar general adjunct al Guvernului: „La moment avem nouă decizii de inițiere. Deci, în nouă primării din Republica Moldova procesul deja a fost inițiat și aproximativ 60 de primării s-au arătat interesate.”

Andrei Strah a declarat că în urma amalgamării localităților va crește și calitatea educației în școlile rurale.

ANDREI STRAH, secretar general adjunct al Guvernului: „Amalgamarea presupune automat dezvoltare. Asta înseamnă că în cazul în care chiar și va exista o singură școală, această școală va presta servicii de educație mult mai calitative decât cele două care au existat până la, sau cele trei”.

Totodată, amalgamarea ar putea aduce și o mai mare capacitate de atragere a fondurilor externe. Dacă numărul de beneficiari este mai mare, serviciile devin mai de perspectivă.

ANDREI STRAH, secretar general adjunct al Guvernului: „Respectiv și seriozitatea unui dosar pentru susținerea unui proiect de infrastructură sau de servicii, este mult mai serios din partea unei comunități cu mai mulți locuitori decât cu mai puțini.”

Amintim că, în noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și a anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata