În trimestrul II al anului curent, numărul populației active în vârstă de 15 ani și mai mult a crescut cu 3,9 la sută față de aceeași perioadă a anului 2022 și a constituit 935,1 mii de persoane. Totodată, rata șomajului la nivel de țară a înregistrat valoarea de 3,8%, comparativ cu 2,4 la sută în trimestrul II 2022. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).
La capitolul forței de muncă, ponderea femeilor (50,1%) a fost mai înaltă în comparație cu cea a bărbaților (49,9%), iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare ca ponderea celor din mediul urban.
Din distribuția persoanelor ocupate după activități economice, rezultă că 22,2% au activat în sectorul agricol și 77,8% în activitățile non-agricole. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 15,1%, în construcții – 7,4%, iar în sectorul servicii au activat 55,3% din totalul persoanelor ocupate, transmite MOLDPRES.
În trimestrul II, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 8% față de 6,2% în trimestrul II 2022. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă sau în baza unor înțelegeri verbale este mai frecventă printre bărbați. Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură, construcții, comerț și industrie.
Datele BNS mai relevă că din totalul salariaților, 8,6% au avut un loc de muncă informal, și, în același timp, au primit salariul „în plic”.
Numărul șomerilor a fost de 35,6 mii de persoane, fiind mai mare față de nivelul trimestrului II 2022, atunci când au fost înregistrați 21,6 mii de șomeri. Șomajul a afectat într-o proporție mai mare bărbații, care au constituit 56,7% din total șomeri și persoanele din mediul urban – cu o pondere de 59,5%.