O moldoveancă întoarsă din străinătate a aflat că este moartă de doi ani. „M-au trecut fiori reci când mi-au spus ce s-a întâmplat”
O moldoveancă rezidentă în Germania, în vârstă de 59 de ani, care s-a întors pentru o scurtă perioadă în Republica Moldova, a avut surpriza să afle la vamă că, potrivit actelor oficiale, este decedată de doi ani.
Maria Mereuță lucrează în Germania și are obiceiul să se întoarcă în fiecare vară acasă, la copii.
Până acum, tranzita frontiera cu pașaportul românesc. Totuși, cu prilejul celei mai recente vizite, a optat pentru pașaportul moldovenesc, moment în care polițiștii de frontieră au informat-o că nu mai este în viață, cel puțin în actele oficiale:
„Sunt Maria Mereuță, născută în 19 februarie 1964. Polițiștii s-au uitat în acte și mi-au spus mă scuzați, dar sunteți decedată din 2021”, a declarat ea într-un interviu pentru Pro TV Chișinău. După ce i s-a reținut pașaportul moldovenesc și a trecut frontiera cu un certificat provizoriu, eliberat de Poliția de Frontieră, Maria Mereuță s-a prezentat la Agenția Servicii Publice (ASP) din Chișinău, care se ocupă cu evidența populației, pentru a clarifica situația.
„Când mi-a spus doamna de acolo ce se întâmplă cu pașaportul meu, a trecut rece prin mine. Mi-a spus că sunt înregistrată ca fiind decedată din 2021 și că trebuie să demonstrez că sunt aceeași persoană”, a povestit femeia.
Ea a apelat la serviciile unui avocat și a depus plângeri către ASP și Poliția de Frontieră.
„Am cerut să-i fie de urgență deblocat pașaportul, să-i fie returnat și să-i fie achitate pagube materiale. A solicitat 15.000 de lei”, a explicat avocatul acesteia.
La sfârșitul lunii august, Maria Mereuță trebuie să se întoarcă la locul de muncă din Germania:
„Sunt într-o stare de șoc, pe data de 30 august trebuie să mă întorc în Germania”, a spus femeia.
Raisa Novițchi, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, a confirmat că Maria a primit un document provizoriu care i-a permis intrarea în țară.
În același timp, reprezentanții ASP au confirmat că au primit cererea avocatului și au promis că vor veni cu o poziție oficială în curând. Acest incident ridică semne de întrebare cu privire la acuratețea și fiabilitatea bazelor de date și procedurilor oficiale, afectând nu doar imaginea instituțiilor implicate, dar și viața cotidiană a cetățenilor.