Opinie: Fondurile de preaderare vor ajuta la realizarea reformelor fundamentale și îmbunătățirea nivelul de trai al fiecărui cetățean
Odată cu înregistrarea progreselor în implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeană, Moldova urmează să beneficieze de mai multe fonduri de preaderare, ce vor ajuta la realizarea reformelor fundamentale și îmbunătățirea nivelul de trai al fiecărui cetățean. Opinia a fost exprimată de deputatul PAS, Vasile Grădinaru și președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, în cadrul unei emisiuni de la postul TVR Moldova.
VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: „Integrarea în UE nu înseamnă că am luat Republica Moldova și am dus-o undeva geografic, asta înseamnă unificarea condițiilor de trai în Republica Moldova cu cele din UE și iată proiectele care vin să fie finanțate și implementate în Republica Moldova trebuie să fie tocmai în acest sens și scop. Avantajele Uniunii Europene nu pot fi limitate doar la proeicte de infrastructură. Ele sunt un ansamblu de măsuri economice ce ne ajută la activitatea statului în sine până la securitatea pe termen lung.”
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a declarat că fondurile de preaderare sunt un sprijin esențial pentru dezvoltarea economiei țării noastre.
BORIS FOCA, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China: „Republica Moldova, sunt ferm convins, că va face, în scurt timp, parte din marea familie europeană, vom accede, în primul rând, la fondurile structurale de care avem foarte mult nevoie și cred că deja un prim pas la acele fonduri de preaderare va fi o undă verde, ca o gură de oxigen pentru întreaga economie a Republicii Moldova, ceea ce va permite ca să creăm condiții pentru a ne dezvolta noi ca și societate, pentru a crea condiții favorabile și pentru potențiali investitori și de a-i face pe toți cetățenii țării să se simtă bine aici la ei acasă.”
În același timp, Boris Foca a subliniat că pentru a putea utiliza eficient aceste fonduri ar trebui să fie organizate campanii de informare în cadrul cărora se va explica pașii de pregătire și aplicare la diverse proiecte.
BORIS FOCA, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China: „Nivelul de informare a populației trebuie să crească legat de fonduri, legat de a scrie, de tipajul cum se scrie un proiect pentru a accede la fondurile de preaderare sau în general din UE. Cred că și acest val de informare ar trebui să fie foarte ridicat, exact pentru a contracara acele modalități că nu se execută sau se fac anumite erori în depunerea dosarelor pentru finanțare.”
Pe de altă parte deputatul PAS, Vasile Grădinaru, susține că unul dintre scopurile autorităților este creșterea capacității administrative a instituțiilor statului.
VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: „Prin Programul „Satul european” noi nu doar că reușim să aducem multe proiecte pentru cetățeni în teritoriu, dar, de fapt, exersăm și modalitatea de accedere la fonduri. Poate fi birocratic puțin diferit, formularele puțin diferite, dar ideea și conceptul este același și când omul are deprinderea de a elabora niște proiecte, de a le depune și de a le executa în termenii și condițiile stabilite atunci el va putea absorbi aceste fonduri și luăm și exemplul României și a altor state că atunci când au avut această disponibilitate de a atrage aceste fonduri nu le-au valorificat din lipsă de capacitate.”
Amintim că procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a efectuat o vizită în Republica Moldova, fiind invitată de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Aceasta a declarat că fondurile europene destinate Republicii Moldova vor fi atent supravegheate de Parchetul European pentru a preveni fraudele și corupția, deoarece odată cu creșterea semnificativă a fondurilor de preaderare, riscul de fraudă devine mai mare.