Campania de vaccinare împotriva COVID-19 lansată în Moldova se desfășoară într-un ritm bun. Cel puțin asta declară autoritățile, potrivit cărora, până astăzi, pe întreg teritoriul țării, au fost administrate 451.006 doze de vaccin.
(Ninel Revenco, coordonatorul campaniei de vaccinare)
„Procesul de vaccinare în Moldova decurge destul de bine și este, în funcție, de proporția dozelor administrate, inclusiv și în teritoriu. La ziua de ieri, au fost administrate 451.006 doze de vacin. Total vaccinați cu prima doză sunt 354.356 de cetățeni. Total vaccinați cu doza doi sunt deja sub o sută de mii.”
În continuare, Ninel Revenco a făcut referire și la riscurile administrării dozelor de vaccin în țări diferite.
(Ninel Revenco, coordonatorul campaniei de vaccinare)
„Primul risc este că poate să nu fie acel tip de vaccin în țară, pe care l-ați primit în țara unde ați primit prima doză. Alt risc e că dvs. nu veți primi acel certificat unic de vaccinare, iar odată ce registrele noastre electronice de înregistrare a persoanelor imunizate nu sunt interconectate la Uniunea Europeană sau la alte țări, nicidecum nu putem introduce în acest registru datele primei doze.”
Mai mult de atât, specialiștii din cadrul Ministerului Sănății au reîndemnat populația să rămână și-n continuare foarte atentă. Or, potrivit acestora, în unele cazuri, virusul COVID-19 nu dispare nici chiar după admnistrarea celor două doze de vaccin, iar riscul de îmbolnăvire, deși este unul mic, el există.
În Moldova, la ora actuală, sunt administrate vaccinurile anti-COVID: AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm, Sinovac și Sputnik V.