Partidele politice, după consultările cu Maia Sandu: „Trebuie de curățat drastic anumite instituții ale statului”

Membrii a 18 partide politice din cele 21 invitate la Președinție, pentru a discuta pe tema reformei justiției și a luptei împotriva corupției, au dat curs invitației președintelui Maia Sandu. În cadrul discuțiilor, reprezentanții formațiunilor politice și-au expus opiniile privind combaterea corupției, dar și măsurile care trebuie luate pentru a accelera reforma justiției.  

DRAGOȘ GALBUR, liderul Partidului Național Moldovenesc: „Neapărat va trebui de curățat, drastic, Serviciul de Informație și Securitate, Poliția Republicii Moldova pentru că, vă asigur, și chiar am vorbit despre asta, imensitatea asta de bani care au venit în Republica Moldova a avut complici și oameni din sistemul de drept, spre regret. Noi  știm foarte bine problema procurorilor, problema sistemului de justiție, dar nimeni nu a anticipat și nu a știut că și cei din SIS și polițiștii de sector de prin sate vor fi implicați în această schemă masivă și unică pentru experiența Republicii Moldova.”

ȘTEFAN GLIGOR, liderul Blocului electoral „Împreună”: „Am explicat foarte clar, atâta timp cât nu există o claritate pe rolurile și distribuția acestora în sistemul de urmărire penală, sistemul judecătoresc, Serviciul de Informație și Securitate va fi foarte greu de convins societatea că, pe bune, cu acest fenomen se luptă. Trebuie să înțelegem că atât Inspectoratul Național de Investigație, cât și Inspectoratul General al Poliției au misiune foarte clară de combatere a acestui fenomen, a acestui flagel, desigur cu atribuirea rolurilor specifice, clare, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Procuraturii Anticorupție. Dacă la PCCOCS s-au mai mișcat niște lucruri, dacă IGP și INI au mai reușit să dea dovadă de anumite rezultate, atunci când vorbim de Procuratura Anticorupție este cert un eșec.”

Unii reprezentanți ai partidelor politice au venit cu soluții concrete. Este vorba despre inițiative legislative și declarații comune.

RUSLAN CODREANU, liderul Partidului Puterea Oamenilor: „O rugăminte din partea noastră, a Partidului Politic Puterea Oamenilor, a fost ca toată lupta asta cu partidele care au finanțări și își permit finanțări ilegale să nu afecteze viața de zi cu zi a cetățenilor. Am ieșit cu o declarație, și mai mulți colegi din cadrul întrevederii, să fie semnată de declarație comună de către toate partidele de condamnare a corupției politice și a finanțărilor ilegale. A rămas să vedem cine va fi inițiatorul acestei declarații comune.”

IGOR MUNTEANU, liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare: „I-am depus, astăzi, doamnei președinte, cu titlu de inițiativă legislativă, un proiect pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative. Suntem pregătiți, în calitate de partid pro-european, să lucrăm pentru ca, această inițiativă legislativă să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova pentru că, nu trebuie să vedem peste tot doar umbra lui Șor. Trebuie să vedem restanțe și dificultăți semnificative în funcționarea instituțiilor de stat. I-am cerut, de asemenea, să facă un raport asupra felului în care au funcționat Ministerul de Interne, SIS-ul pentru că, dacă s-au adunat atâtea probleme, înseamnă că instituțiile statului nu au funcționat.”

La rândul său, șeful Cabinetului președintelui, Adrian Băluțel, a declarat că la consultări au fost chemate partidele care au reprezentare politică la toate nivelurile din țară și sunt active în mediul politic, cu excepția acelor partide care au fost implicate sau au beneficiat de pe urma corupției politice în scrutinele din acest an.

ADRIAN BĂLUȚEL, șeful Cabinetului al președintelui RM: „Discuțiile au vizat combaterea corupției politice. Au vizat eficientizarea instituțiilor care luptă cu corupția și trebuie să lupte cu corupția. Au fost propuneri și a fost o discuție foarte constructivă. Vreau să subliniez, mai întâi de toate, că mai mulți reprezentanți ai partidelor politice au subliniat importanța discuțiilor pe o asemenea platformă, deci cu toți liderii partidelor politice, au fost și propuneri constructive, urmează să le examinăm.”

Amintim că Maia Sandu a convocat pe 11 noiembrie ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre accelerarea și eficientizarea măsurilor de combatere a corupției politice.

 

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata