Percheziții într-un dosar de corupere a alegătorilor. Reacția reprezentanților Mișcării pentru Popor
Mișcarea pentru Popor, din care face parte Partidul Politic Șor, dar și mai mulți activiști și politicieni, condamnă intenția organizării de către guvernare a evenimentelor din 21 mai și 1 iunie, adică Adunarea Națională „Moldova Europeană”, și respectiv, Summitul Comunității Politice Europene. Într-o acțiune de protest, desfășurată duminică, manifestanții au adoptat o rezoluție în acest sens, anunțând că în ziua organizării Summitului planifică să blocheze circulația rutieră pe mai multe artere pentru a-și exprima poziția civică în fața demnitarilor străini, iar la evenimentul din 21 mai vor fi prezenți pentru a-și exprima poziția față de abuzurile comise de Maia Sandu și PAS, transmite IPN.
În Rezoluție, manifestanții condamnă intenția de a organiza Summitul Comunității Politice Europene, la Chișinău, pe 1 iunie, și „cheltuirea a milioane de lei, doar pentru a le arăta europenilor că Maia Sandu este iubită de popor”. Totodată, se menționează că acțiunea din 21 mai va fi organizată pe fundalul blocării zecilor de mii de cetățeni din țară, care încearcă să ajungă la protestele organizate de Mișcare împotriva regimului. Protestatarii consideră că desfășurarea unei astfel de acțiuni nu poate avea loc fără un referendum.
În cadrul protestului, manifestanții au scandat „Jos Maia Sandu!” și „Jos dictatura!” și, simbolic, au călcat în picioare steaguri galbene care, potrivit lor, reprezintă simbolica PAS. De asemenea, au anunțat un minut de reculegere „pentru democrația ucisă de actuala guvernare”.
Deputatul Fracțiunii Partidului Politic Șor, Vadim Fotescu, a declarat că mai mult de 30 de mii de oameni nu au putut veni la Chișinău, la manifestație.
„Ați chemat oamenii pe 21 mai la protest pentru a le auzi părere, poftim suntem aici, poporul vrea să plecați de la guvernare, anticipate!”, a spus deputatul.
Deputata Partidului Politic Șor, Reghina Apostolova, consideră că nu poate fi vorba despre democrație, dacă guvernarea reține reprezentanți ai partidului pe care-l reprezintă, la alegerile în Găgăuzia, dar și alți membri ai partidului.
„Actuala guvernare nu va schimba viața oamenilor în bine, de aceea ea trebuie să plece”, a adăugat deputata.
Organizatorii protestului au anunțat că mai mulți membri din Găgăuzia ai Partidului Șor, printre care șefii organizațiilor teritoriale și conducerea staff-ului electoral al Evgheniei Guțul, candidatul formațiunii la funcția de bașcan, au fost reținuți de oamenii legii în această dimineață. Totodată, au anunțat că și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, ar fi fost reținut.
De partea cealaltă, printr-un comunicat de presă, Centrul Național Anticorupție a anunțat că a efectuat mai multe percheziții într-un dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice, în vederea determinării acestora de a vota un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura Partidului Șor, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei. CNA susține că nu a fost reținută nicio persoană.
În aceeași ordine de idei, Inspectoratul General al Poliției a relatat că 27 de persoane cu comportament suspect, în cadrul protestului, au fost conduse la sediile Poliției pentru identificare și documentare, patru dintre acestea au declarat că au venit la întrunire pentru a fi remunerate. Polițiștii au depistat asupra unor participanți la întrunire substanțe inflamabile, cu care protestatarii intenționau, potrivit declarațiilor acestora, să incendieze anumite obiecte. Mai multe obiecte interzise au fost depistate și asupra unui minor. De asemenea, un jurnalist a depus plângere la poliție, după ce a fost lovit cu un obiect de către protestatari.
Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.