Pacienții asigurați care au glaucom beneficiază de la 1 august 2023 de încă trei medicamente compensate integral din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).
Medicamentele cu denumirea comună internațională dorzolamidum, pilocarpinum și combinația timololum+latanoprostum sunt indicate în tratamentul de bază al presiunii intraoculare crescute sau ca adjuvant în cazul pacienţilor care nu răspund la tratament cu alte preparate contra glaucomului.
Medicamentele respective se prezintă sub formă de picături oftalmice și vor putea fi ridicate din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină, în baza rețetei prescrise de medicul de familie.
Anual, de aceste preparate noi urmează să beneficieze circa patru mii de persoane.
Potrivit estimărilor CNAM, includerea spre compensare a denumirilor comune internaționale dorzolamidum și timololum+latanoprostum nu va genera cheltuieli suplimentare din fondurile AOAM. În același timp, pentru compensarea în anul curent a preparatului pilocarpinum sunt necesari aproximativ 215 mii de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.
Lista medicamentelor compensate indicate în tratamentul glaucomului poate fi consultată accesând Ordinul comun nr. 605/133-A din 21.06.2022 al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM cu privire la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Totodată, schemele de tratament al acestei boli sunt indicate în Ordinul nr. 727/494-A din 21.09.2016 despre aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea tratamentului episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile AOAM, a unor maladii frecvent întâlnite în practica medicului de familie.