Peste 60 de balene ucigaşe false au murit, iar autorităţile încearcă să salveze alte zeci de exemplare după eşuarea în masă pe o plajă izolată din Australia. Departamentul pentru Resurse Naturale şi Mediu din Tasmania a declarat că un grup de 157 de exemplare a eşuat lângă Arthur River, în nord-vestul insulei.
Aproximativ 90 dintre animale – printre care, potrivit martorilor, se numără şi pui – sunt încă în viaţă, experţii în conservare şi medicii veterinari aflaţi la faţa locului evaluând dacă vreunul poate fi readus în mare.
Tasmania a cunoscut o serie de eşuări în masă ale balenelor în ultimii ani – inclusiv cea mai gravă din istoria ţării, în 2020 – însă balenele ucigaşe false nu au mai eşuat în masă în această ţară de peste 50 de ani.
Falsele balene ucigaşe sunt, din punct de vedere tehnic, una dintre cele mai mari specii de delfini, la fel ca orcile lor omonime. Balenele sunt mamifere foarte sociabile şi sunt cunoscute pentru eşuarea în grupuri, deoarece călătoresc în comunităţi mari, foarte unite, care se bazează pe o comunicare constantă.
Există o serie de teorii care explică de ce au loc eşuările. Unii experţi spun că animalele pot deveni dezorientate după ce urmăresc peştii pe care îi vânează până la ţărm.
Alţii cred că un singur individ poate conduce din greşeală grupuri întregi la ţărm.