Plățile cu cardul bancar sunt tot mai des utilizate de moldoveni. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în ultimele 12 luni, cetățenii au plătit cu cardul procurări de bunuri și servicii în valoare de aproape 64 de miliarde de lei. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, ponderea plăților cu cardul s-a dublat doar în ultimii doi ani. Dacă în 2020 cu cardul au fost achitate 15% din procurări, acum plata electronică a ajuns la nivelul de 30 la sută.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS VIITORUL
Dacă anterior noi scoteam cam 99 la sută, acum cam mai puțin de 2/3, noi degrabă ajungem că 40 la sută sin toți banii pe care îi primim pe cardurile bancare să achităm cu el și să nu scoatem numerar. Deci, încet, încet cetățenii noștri migrează de la plata în numerar cu plat prin cardul bancar.
Potrivit lui Ioniță, moldovenii achită cel mai des cu cardul bancar bunurile achiziționate peste hotare. În Republica Moldova, posesorii de carduri achită facturile, impozitele și alte servicii.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic, IDIS VIITORUL
În 2023, volumul total sau dimensiunea pieții a ajuns la aproape 170 de miliarde de lei, în creștere cu 25 de miliarde față de anul precedent. Dacă observați e o creștere spectaculoasă, însă mai mică decât în 2022. Dacă ne uităm după structura pieții, cele mai mare sunt cardurile moldovenești cu achitarea în Moldova 80 la sută sau 135,6 milioane de lei. Doi sunt cardurile străine cu achitarea în Moldova 11 la sută, sau 19,2 milioane de lei și în sfârșit cardurile moldovenești cu achitarea peste hotare.
Potrivit lui Ioniță în 2010, cetățenii Republicii Moldova au făcut achitări cu cardul 1,1 miliarde lei, iar în 2023 cifra a ajuns la aproape 64 de miliarde de lei. Potrivit datelor statistice, în ultimii ani, în Republica Moldova se atestă și o creștere a comerțului online, considerat cea mai dinamică piață. Deși în 2020 volumul achizițiilor în mediul online era de aproape 17 miliarde de lei, anul trecut acesta era estimată la aproximativ 40 de miliarde de lei.