Parlamentarii francezi de extremă-dreapta și de stânga s-au unit miercuri într-un vot istoric de neîncredere provocat de disputele bugetare, care îl obligă pe premierul Michel Barnier și pe membrii cabinetului său să demisioneze, o premieră din 1962. Adunarea Națională a aprobat moțiunea cu 331 de voturi. A fost nevoie de un minim de 288 de voturi.
Președintele Emmanuel Macron a insistat că își va exercita restul mandatului până în 2027. Cu toate acestea, el va trebui să numească un nou prim-ministru pentru a doua oară, după ce alegerile legislative din iulie au condus la un parlament profund divizat.
Barnier, un conservator numit în septembrie, va deveni cel mai scurt prim-ministru în funcție din Republica Franceză modernă.
Michel Barnier, premierul în demisie al Franței: „Iată că ați ajuns la acest moment al adevărului. În cele din urmă, permiteți-mi să spun mai personal în acest moment că mă simt onorat că am fost timp de trei luni, și că încă sunt, prim-ministrul francezilor, al tuturor francezilor, iar când această misiune se va încheia, poate curând, vă pot spune că va rămâne o onoare pentru mine să fi servit Franța și francezii cu demnitate.”
Votul crucial de miercuri s-a născut din opoziția acerbă față de bugetul propus de Barnier. Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez, este profund fracturată, niciun partid neavând majoritatea.
Ea cuprinde trei blocuri majore: aliații de centru ai lui Macron, coaliția de stânga Noul Front Popular și formațiunea de extremă dreapta Raliul Național. Ambele blocuri de opoziție, de obicei în conflict, s-au unit împotriva lui Barnier, acuzându-l că impune măsuri de austeritate și nu răspunde nevoilor cetățenilor.
Macron trebuie să numească un nou prim-ministru, însă parlamentul fragmentat rămâne neschimbat. Nu pot fi organizate noi alegeri legislative până cel puțin în iulie, ceea ce creează un potențial impas pentru factorii de decizie politică.