Ungaria a preluat președinția Grupului Vișegrad. A fost formată în 1991 de statele din Europa Centrală, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, care au semnat o declarație comună privind eforturile lor de integrare în structurile europene.
Toate cele patru țări au devenit deja membre UE, dar formatul grupului a rămas. De această dată participanții săi s-au întâlnit la Katowice, Polonia, iar prim-ministrul maghiar Viktor Orban are multe plângeri cu privire la Bruxelles.
(Viktor Orban, premierul Ungariei)
„Nu putem fi de acord cu ceea ce ne spun alte state membre UE cum ar trebui să educăm copiii maghiari. Nu este corect. Cineva înțelege greșit situația din UE. Nu putem fi de acord cu nicio țară din UE care ne spune că trebuie să punem una din țările Visegrad în genunchi. Această dictatură trebuie oprită”.
Următorul său conflict cu UE este asociat cu adoptarea unui proiect de lege controversat care interzice menționarea problemelor comunității LGBT în școli. Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat legea ca fiind „neeuropeană”. De asemenea, mesajul său a fost sprijinit de majoritatea statelor membre ale UE.