Profesorii au ieșit la un protest în fața Parlamentului: „Vrem să fim auziți. Nu vrem să se mărească valoarea de referință doar cu 100 de lei”
Profesori din mai multe localități ale țării au ieșit la un protest în fața Parlamentului. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au inclus în proiectul bugetului de stat, pentru anul 2025, cerințele lor privind creșterea salariilor. În același timp, autoritățile declară că vor încerca să identifice soluții cât mai eficiente pentru depășirea situației.
Federația Sindicală a Educației și Științei precizează că profesorii solicită ca salariul din domeniul educației și cercetării să fie egal cu salariul mediu pe economie prognozat pentru anul viitor, respectiv 16.100 de lei.
IGOR ZUBCU, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: „Noi nu ne-am adunat aici ca să cerem, ne-am adunat aici ca să mai dăm o șansă Cabinetului de Miniștri, să dăm încă o șansă Legislativului ca să se așeze la masa de dialog social unde să aibă loc schimb de informații, consultări și negocieri pe marginea stabilirii salariului minim pentru 2025. Noi am solicitat un salariu minim de 6.000 de lei, dar am fost informați de Cabinetul de Miniștri că vom avea maxim 5.500 de lei. Acest lucru nu este în conformitate cu situația reală cu care se confrontă lucrătorii.”
La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, sindicatele propun să se înceapă negocierile cu majorarea valorii de referință cu 200 de lei pentru personalul non-didactic și cu 300 de lei – pentru cadre didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
GHENADIE DONOS, președintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Moldova: „Noi am crezut că la valoarea de referință care va fi pusă în buget se va începe ca anul trecut – cel puțin cu plus 300 de lei. Avem plus 100 pentru personalul non-didactic și 200 pentru personalul didactic ceea ce este mult sub așteptările noastre, ceea ce arată o creștere de nouă procente doar, pe când ar trebui să avem, cum am cerut, 35 de procente.”
Cadrele didactice, prezente la protest, au declarat că nu vor decât să fie respectați și auziți de autorități, deoarece munca lor joacă un rol esențial în educarea viitoarei generații.
„Pedagogii nu mai suportă înjosirea. Pedagogii nu mai suportă neaprecierea. Pedagogii trebuie să fie tratați și abordați cu respect, cu valoare, pentru că doar un profesor atunci, când este respectat, când este apreciat poate să facă o educație de calitate.”
„Vrem să fim auziți. Noi nu vrem să se mărească valoarea de referință doar cu 100 de lei. Noi nu ne cerșim salariile. Noi vrem salarii decente. Noi suntem cadrele didactice care venim zi de zi în fața elevilor. Noi suntem extrem de indignați pentru faptul că se propune de a se majora cu 4,8 procente. Acesta nu este un salariu decent pentru un cadru didactic.”
„Profesorii sunt arhitecții viitoarei națiuni. Noi suntem cei care formăm caractere și inspirăm generația viitorului, dar cum putem construi noi, cei care punem bazele, dacă nu suntem respectați și nu suntem luați în considerație. Salariile noastre sunt mult prea mici pentru responsabilitatea zilnică pe care o avem.”
Ulterior, în fața protestatarilor a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul le-a promis cadrelor didactice că autoritățile vor încerca să identifice soluții în timp util.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „ – O să căutăm soluții. Bine? – Care soluții? – Este vorba despre valoare de referință și la non-didactice și didactice și nu doar pe domeniul dat. Între prima și a doua lectură, noi o să discutăm. Bine? – Sperăm. – Tot respectul nostru! – Respectul se naște din respect!”
În cazul în care nu vor fi auziți, profesorii spun că vor ieși la un nou protest pe 19 decembrie.