Premierul britanic Boris Johnson a cerut Rusiei să retragă contingentul rus de la granițele cu Ucraina. El a devenit ultimul invitat occidental de nivel înalt care a vizitat personal Kievul, pe fundalul agravării crizei ucrainene.
Șeful cabinetului britanic a avertizat că orice tentativă de invadarear fi un semnal pentru introducerea unor măsuri de răzbunare: Londra promite să pregătească un proiect de lege privind sancțiunile până pe 10 februarie, care vizează un cerc de persoane apropiate Kremlinului.
Rusia neagă constant orice plan militarist, iar Vasily Nebenzya, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, a numit discuția despre război o provocare. Moscova acuză SUA și aliații săi că ignoră problemele importante de securitate pentru Rusia și joacă cartea Ucrainei pentru a crește influența în regiune.
(Vladimir Putin, președintele Federației Ruse)
„Mi se pare că aceleași Statele Unite nu sunt atât de preocupate de securitatea Ucrainei, deși s-ar putea să se gândească la asta, dar undeva în fundal. Dar sarcina lor principală este să limiteze dezvoltarea Rusiei. În acest sens, Ucraina este doar un instrument”.
Anterior, Rusia a cerut Occidentului garanții de neextindere a NATO spre Est, dar, așa cum era de așteptat, nu le-a primit. Se raportează că Statele Unite au formulat contra-propuneri: consideră că negocierile sunt posibile în unele puncte, deși vor rămâne secundare cererii principale a Kremlinului.