Reuters, după victoria în alegeri: „A accelerat eforturile națiunii de a ieși de pe orbita Moscovei și de a adera la Uniunea Europeană”

Președinta pro-occidentală a Republicii Moldova, Maia Sandu, a obținut victoria la alegerile prezidențiale de duminică, învingându-l pe Alexandr Stoianoglo, rivalul său susținut de Partidul Socialist, tradițional pro-rus.

Cu 98% din buletinele de vot numărate, Sandu l-a devansat pe Stoianoglo cu 54,35%, a declarat Comisia Electorală Centrală la finalul alegerilor și al campaniei care au fost marcate de acuzații persistente de interferență, negate de Rusia.

Victoria fostului consilier al Băncii Mondiale, în vârstă de 52 de ani, care a accelerat eforturile națiunii de a ieși de pe orbita Moscovei și de a adera la Uniunea Europeană, este văzută de susținătorii săi ca o aprobare a cursului hotărât pro-occidental pe care l-a urmat.

Cu toate acestea, dominația lui Stoianoglo în mare parte din țară sugerează că partidul său se confruntă cu o provocare dură la alegerile parlamentare cheie din vara anului viitor, care vor decide componența guvernului.

Stoianoglo a făcut campanie spunând că sprijină integrarea în UE, dar că dorește, de asemenea, să dezvolte legături cu Rusia în interesul național. Sandu l-a portretizat drept un cal troian pentru interesele Kremlinului, ceea ce acesta a negat.

Viitorul Moldovei, o națiune agricolă săracă care a alternat între cursuri pro-ruse și pro-occidentale de la destrămarea sovietică din 1991, a fost în centrul atenției de când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei vecine în 2022.

Votul a fost urmărit îndeaproape la Bruxelles, la o săptămână după ce Georgia, un alt stat ex-sovietic care dorește să devină membru, a reales un partid de guvernământ considerat în Occident ca fiind tot mai pro-rus.

„Moldova, ești victorioasă! … În alegerea noastră pentru un viitor demn, nimeni nu a pierdut”, a declarat Sandu într-un discurs de victorie conciliant, în care a spus că trebuie să abordeze preocupările celor care au votat împotriva ei.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata