Riscul sistării livrărilor de gaz este inevitabil? Ce condiție din protocolul semnat de Spînu nu a îndeplinit Moldova?
Crește considerabil riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în plină iarnă către Republica Moldova și asta în primul rând din cauza nerespectării tuturor condițiilor contractuale asumate de Chișinău. Dacă în cazul plăților, inclusiv cele în avans, statul nostru se descurcă, împrumutând și bani în acest sens, atunci riscul major ține de semnarea mecanismului privind întoarcerea datoriilor istorice. Despre aceste lucruri au discutat invitații Nataliei Morari în ediția din această săptămână a emisiunii Morari.live.
„Riscul major ține de semnarea acelui mecanism istorice care au fost formate și din ceea ce vedem în presă, nu a fost nicio discuție la acest capitol. Până pe 31 decembrie urma să fie semnat și pus în aplicare acel mecanism de restituire a datoriilor. Noi nu vorbim acum care e datoria, pentru mine este cert că este o datorie, ea trebuie concretizată. Sunt angajate două companii care efectuează acel audit, el va fi concretizat, dar acel mecanism urma să fie discutat.”, a explicat Octavian Calmîc, ex-viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei și Infrastructurii, ex-director ANRE.
Calmîc a mai adăugat că chiar dacă termenul limită pentru semnarea respectivului mecanism este data de 31 decembrie, deja suntem în întârziere din motiv că toate detaliile deja trebuiau să fie până acum discutate și agreate de ambele părți.
Conform lui Anatol Usatîi, ex-ministrul Economiei și Infrastructurii, riscul sistării livrărilor de gaz ar ține în primul rând de partea tehnică.
„Noi am văzut diversiunile cu Nord Stream, acolo la mare adâncime și a fost explozie, dar țevile noastre trec prin Ucraina unde e război. Oricând poate cădea o bombă.”, a declarat Usatîi.
Totuși, în opinie lui Octavian Calmîc, acest risc este mai mic și asta pentru că Gazprom, conform contractului este obligat să aducă gazul până la hotarul Republicii Moldova. Țara noastră având în acest sens și o altă cale de acces decât cea prin regiunea transnistreană.
„Datorită acelui coridor, revers la sudul Moldovei, care l-a făcut Moldovatransgaz în 2019 și a fost pus în funcțiune, Gazprom ne poate livra prin acel punct tot volumul de gaz, fără a fi nevoit să tranziteze teritoriul Ucrainei.”, a punctat Calmîc.
Fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, a mai adăugat că după părerea lui, livrările de gaz ale Gazprom către Republica Moldova se vor diminua spre zero.