Satul Frasin din raionul Dondușeni a rămas practic fără locuitori. „Aceștia bătrâni mor. Acești tineri se duc la lucru că nu au cu ce trăi”
În ultimii 30 de ani, Moldova a pierdut, prin migrație, două generații, iar sondajele și calculele demografilor arată că încă 15 la sută din cetățeni își pregătesc plecarea. Anual, țara noastră pierde aproximativ 40 de mii de oameni. Doar un moldovean din zece se întoarce acasă, iar mai multe localități, în special cele rurale, rămân practice pustii. Un exemplu în acest sens este și satul Frasin din raionul Dondușeni. În anul 2000, localitatea avea aproximativ 2.200 de locuitori. Conform, datelor din 2024, numărul acestora a scăzut la aproximativ 1.000, transmite DW-Moldova.
STELA IVAȘIȘIN, locuitoarea satului Frasin, raionul Dondușeni: „Unde sunt oamenii din sat? Sunt foarte multe case pustii, în special în mijlocul satului. – Sunt plecați peste hotare toți. Mie îmi pare că la noi satul deja o să rămână fără oameni.”
MARIA BANTUȘ, locuitoarea satului Frasin, raionul Dondușeni: „Aceștia bătrâni mor. Acești tineri se duc la lucru că nu au cu ce trăi.”
Lipsa infrastructurii, a locurilor de muncă și a spațiilor de recreere îi forțează pe tineri să păsărească satele.
ELENA CERVA, locuitoarea satului Frasin, raionul Dondușeni: „Eu când am venit, erau peste 5.000 de oameni aici. Era casă lângă casă și oameni gospodari.”
Cei care rămân în sate fie trăiesc din ceea ce produc în grădină, fie lucrează zilieri.
„Peste hotare sunt plecați, tineretul tot. La noi puțin cine a rămas în sat. Foarte puțin. – Da ce nu se vede? Vezi mulți oameni așa cum era înainte? Mergeau parcă era nuntă, dar acum, uite, mergi o cale bună și nu te poți întâlni cu un om.”
În 2021, s-a înregistrat o ușoară scădere a exodului. La școala din sat învață 140 de elevi.
TATIANA VATAGA, directorul gimnaziului din satul Frasin, raionul Dondușeni: „Noi suntem îngrijorați de viitorul și a satului și a școlii. Lumea îmbătrânește, satele îmbătrânesc, copii mai puțini în școli.”
„Tare multe case sunt pustii. În special, la noi pe vale acolo să mergi, la noi este strașnic. Este pădure adevărată partea ceea de sat.”
VALENTINA MASLO, locuitoarea satului Frasin, raionul Dondușeni: „Aici prin mahala măcar sunt. Este Valea, iată, sunt eu, este Angela. Liusea în partea asta. Iată, acolo nu-i nimeni.”
Potrivit demografilor, dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru creșterea natalității, în 30 de ani, numărul populației Republicii Moldova va ajunge la un milion de oameni.
NADEJDA CERVA, vânzătoare: „Dacă era populația mai mare, cumpărători erau mai mulți, acum așa-i. Lucrăm, ce să facem? Trebuie să lucrăm. Trebuie să deservim lumea, să îi așteptăm.”
ELENA CERVA, locuitoarea satului Frasin, raionul Dondușeni: „Nu știu cum să zic. După cum este conducerea în sat. Dacă ai un primar bun, stăpânește lumea în satul lui.”
Totodată, potrivit experților, atât timp cât va exista o discrepanță mare între nivelul de viață din Moldova și cel din UE, exodul moldovenilor nu va putea fi oprit.
TATIANA VATAGA, directorul gimnaziului din satul Frasin, raionul Dondușeni: „Mult tineret a plecat peste hotare. Cei mai mulți în Cehia, în Germania sau care s-au întors din Rusia, s-au dus în Cehia.”
„Care s-au dus nu mai vin. Dar la ce să vină, hai, spune? La ce să vină, la sărăcia asta și la viața asta grea?”
TATIANA VATAGA, directorul gimnaziului din satul Frasin, raionul Dondușeni: „Revin, dar puțini. Mai mulți pleacă.”
Conform statisticelor, la 1 ianuarie 2024, în Moldova se aflau două milioane 423 de mii de oameni, iar peste hotare – un milion 700 de mii.