Temperaturile caniculare, înregistrate în ultima perioadă, au provocat secetă în mai multe raioane din nordul țării. Oamenii din sate rămân cu fântânile, lacurile și izvoarele aproape secate. Potrivit lor, culturile plantate în grădini se veștejesc. În același timp, nici temperaturile înalte din casele lor nu se domolesc, iar fiecare încearcă să găsească metode cât mai ingenioase pentru a suporta mai ușor canicula, transmite TV Nord.
„Noi suntem puternici, o să rezistăm. Punem ștergare, bem apă, ce să facem. Cu Dumnezeu nu te pui. Udăm, pe undeva lăsăm buruienile, ca să țină umezeala. Știu că râulețul nostru s-a uscat tot. În fântâni apa a scăzut, slavă Domnului că avem apă în robinet și ne salvăm.”
„Pe mine punctul medical ma salvat, am tensiunea mare și mergeam la injecții, medicul de familie mi-a prescris și cât de cât am rezistat caniculei. În general aprind ventilatorul, fac curățenie cu apă, închid toate geamurile și se poate de trăit.”
Tot ce au lucrat o primăvară oamenii în grădină se usucă de la secetă.
„Roșii, castraveți, dovlecei am pus în pământ, ceapă. – A supraviețuit sau udați? – Ud, ud, că de altfel nu era să supraviețuiască nimic. Seara cu apă caldă, la soare se încălzește și cu apă caldă.”
„Totul se usucă. Chiar și porumbul se usucă. Ce să facem, asta este. De toate celea am pus, roșiile se usucă, chiar azi dimineață am prășit lângă morcov, a ieșit un morcov, este veșted. Nu are vlagă nimic.”
„Buruienile sunt verzi dar producția toată se usucă. De udat deja nu mai are niciun rost, dar dacă să uzi el se vestejește de la opăreală și mai rău facem. Păstrăm apa, dacă om încerca toți să aerisim, să udăm, noi vom rămâne fără apă. Deja ce a da domnul, aceea vom avea. La jumătate de mahala sunt fântâni uscate multe și apa a scăzut în fântâni.”
În Republica Moldova, apele subterane constituie sursa principală de asigurare cu apă potabilă pentru 100 de procente din populația rurală și 30 la sută din populația urbană sau 65 la sută din populația totală a țării. Restul, 35 la sută din populația totală, întrebuințează ca sursă de apă potabilă apele de suprafață.