Seceta din Brazilia a afectat cultivatorii de cafea

Cultivatorii de cafea din statul brazilian Sao Paulo evaluează pagubele cauzate de un incendiu de vegetație care le-a devastat culturile în ultimele zile, în timp ce cea mai mare țară producătoare de cafea din lume se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele șapte decenii. În municipalitatea Caconde, unul dintre cei mai mari producători de cafea din stat, fermierii și localnicii și-au unit forțele pentru a stinge incendiul care a cuprins aproximativ 50 de ferme, mistuind aproximativ 600 de hectare, potrivit cultivatorilor.

Producătorul de cafea Helio Moreira de Araújo a declarat că a pierdut între opt și zece mii de arbori de cafea.

„Am pierdut între 8.000 și 10.000 de arbori de cafea. Ne așteptam la o recoltă de 500 până la 600 de saci, dar vom lua mai mult sau mai puțin jumătate din aceasta. Cealaltă jumătate a fost arsă”.

„Aici am avut 50 de proprietăți afectate, toți mici producători. În timp ce ajutam la stingerea incendiului, am văzut lupta unora dintre ei, care trăiau deja în condiții precare, iar familia era încă acolo, luptând. Au ars 50 de proprietăți, aproape 600 de hectare.”

Seceta actuală din Brazilia afectează deja începutul sezonului 2025/2026, conform unui raport publicat joi de Centrul de Studii Avansate în Economie Aplicată din cadrul școlii de agribusiness a Universității din Sao Paulo.

Prețul cafelei nu a atins nivelul record înregistrat la sfârșitul anilor 1970, după ce un îngheț puternic a distrus 70% din plantațiile de cafea din Brazilia. Cu toate acestea, prețurile au crescut vertiginos în ultimii ani.

În august, prețul indicatorului compozit al Organizației Internaționale a Cafelei – care combină prețul mai multor tipuri de boabe de cafea verde – a fost în medie de 2,38 dolari , în creștere cu aproape 55% față de aceeași lună a anului trecut.

În ciuda condițiilor meteorologice dificile, Organizația Internațională a Cafelei se așteaptă ca producția de cafea să depășească cererea în acest an, ceea ce ar trebui să contribuie la temperarea creșterii prețurilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata