Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor
Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite ale Americii a impus sancțiuni împotriva fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, și al liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor. Declarația în acest sens a fost făcută miercuri de Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit oficialului, pe bunurile lui Vladimir Plahotniuc și ale lui Ilan Șor, aflate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, vor fi puse sechestre, iar aceștia vor avea interdicția de intrare în SUA.
„Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri. Includerea în listă a persoanelor sancționate înseamnă că orice active din proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Biroul de control ale activelor străine al Trezoreriei americane. Statele Unite ale Americii demonstrează încă o dată că vă sunt alături în combaterea corupției”, a spus ambasadorul.
Kent Logsdon a subliniat că, pe lângă sancțiunile impuse, SUA au luat măsuri pentru a contracara campaniile persistente ale Guvernului Federației Ruse în Republica Moldova. Astfel, au fost aprobate sancțiuni împotriva și altor persoane și entități ruse.
„Aceste sancțiuni se referă la blocarea oricăror tranzacții efectuate de către persoane în SUA, ce vizează orice proprietăți ce aparțin subiecților. Totodată, interdicțiile vizează efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea fondurilor, bunurilor sau serviciilor în beneficiul persoanelor vizate”, a afirmat oficialul.
La rândul său, Președinta Maia Sandu a salutat includerea mai multor persoane și entități din Republica Moldova pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.
„Corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave țării noastre și cetățenilor ei”, se arată în mesajul șefei statului.
De asemenea, șefa statului consideră, totodată, că reprezentanții justiției moldovenești ar trebui să se inspire din acțiunile întreprinse de partenerii americani: „Îmi exprim speranța că aceste constatări ale OFAC și măsurile întreprinse de Guvernul SUA vor servi drept exemplu pentru justiția din Republica Moldova, care a sabotat și a tergiversat urmărirea penală, examinarea dosarelor în instanță, tragerea la răspundere pentru corupție și recuperarea banilor de la Plahotniuc, Șor și ceilalți corupți”.