SUA ar putea finanța dezvoltarea de rețele 5G în Moldova

Pentru a micșora amprenta telecomunicațiilor chineze, cum ar fi cea grupului Huawei în Europa Centrală și de Est, doi senatori americani au introdus marți un proiect de lege care ar permite finanțarea și alte ajutoare ale SUA pentru finanțarea infrastructurii de telecomunicații de generație următoare pentru aliații europeni specificați, scrie Moldpres.

Senatorii Jeanne Shaheen (democart din New Hampshire) și Rob Portman (republican de Ohio), au introdus Legea privind securitatea telecomunicațiilor transatlantice (TTSA) care ar consolida infrastructura europeană de telecomunicații, ajutând aliații cheie din regiune să construiască rețele 5G.

Stimularea investiţiilor non-Huawei 5G

Proiectul de lege prevede stimularea investițiilor în echipamente non-Huawei 5G și ar ajuta agențiile federale – precum Departamentul de Stat și Corporația Internațională a Finanțelor pentru Dezvoltare (DFC) – să îmbunătățească securitatea sistemelor de telecomunicații împotriva amenințărilor emergente, inclusiv a celor prezentate de China și Rusia.

O măsură similară a fost introdusă de reprezentanții Marcy Kaptur (democrat din Ohio) și Adam Kinzinger (republican din Ilinois) în Camera Reprezentanților din SUA, unde proiectul de lege este deja programat să fie pus la vot săptămâna aceasta de către Comisia pentru afaceri externe a Congresului.

„Statele Unite trebuie să acorde prioritate și să accelereze eforturile de îmbunătățire a securității rețelelor europene de telecomunicații – este esențial ca țările din Europa Centrală și de Est să aibă sprijinul de care au nevoie pentru a proteja democrația, având un internet gratuit și deschis”, a spus Portman.

Potrivit senatorului american, permiterea Chinei comuniste să investească în rețelele 5G din Europa și să implementeze standardele ei „ar submina instituțiile democratice și ar amenința securitatea națională a mai multor țări”. El a încurajat colegii din Senat să adopte această legislație cât mai rapid.

Senatoarea Jeanne Shaheen susţine că influența crescândă a Chinei „este una dintre cele mai grave amenințări cu care se confruntă Occidentul, atât în ceea ce privește competitivitatea economică, cât și stabilitatea democrațiilor noastre”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata